Teknoloji Alanındaki Şirketlerin Siber Güvenliğe Katkısı
2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndan derlenen bilgilere göre, Türkiye’de ağustos itibarıyla teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren 10 bin 888 firmanın yüzde 59’u ve 1323 AR-GE merkezinin yüzde 18’i bilgi iletişim teknolojileri alanında çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü işbirliğiyle siber güvenlik sektöründe geniş kapsamlı bir ekosistem oluşturulması hedefleniyor.
Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi bünyesinde 255 firma, 401 ürün ve 649 hizmetle faaliyet gösteriyor. Bu kapsamlı çalışma sayesinde Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki yapılanması uluslararası alanda da övgüyle karşılanıyor.
Türkiye’nin Uluslararası Siber Güvenlik Endeksi Değerlendirmesi
Birleşmiş Milletler ITU Küresel Siber Güvenlik Endeksi’ne göre, Türkiye 194 ülkenin yer aldığı sıralamada “Birinci Seviye Örnek Alınan Ülkeler” arasında yer alıyor. Ülkeler yasal düzenlemeler, teknik altyapı, organizasyonel yapılanma ve kurumlar arası işbirliği alanlarında değerlendirilerek seviyelendiriliyor. Türkiye, tüm alanlarda 20 tam puan alarak “örnek alınan ülkeler” arasında en üst seviyede bulunuyor.
Uzman Görüşleri ve Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi
Siber Güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Mustafa Afyonluoğlu, Türkiye’nin siber güvenlikte güçlü bir organizasyonel yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Afyonluoğlu, bu yıl hazırlanan “2024-2028 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı”nın ülkedeki siber güvenlik hedeflerini bütüncül bir şekilde ele almayı sağlayacağını vurguluyor. Özellikle kritik altyapılardaki siber güvenliğin önemine dikkat çeken uzman, Elektronik Haberleşme Kanunu’nda yer alan maddelerin ayrı bir kanun olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtiyor.