Değişiklikle Derneklere Kamu Arazi Tahsisinde Kolaylık Sağlandı
Milli Eğitim Bakanlığı, 2007’den bu yana değiştirilmeyen yönetmelikle, “Kamu Taşınmazları Üzerinde Eğitim ve Yurt Faaliyetleri İçin Üst Hakkı Tesis Edilmesi İçin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile devlet arazilerinin dernek ve vakıflara tahsisini kolaylaştırdı.
Yönetmelikteki Değişiklikle Vergi Muafiyeti Şartı Kaldırıldı
Yönetmelikteki değişiklikle, vergi muafiyeti tanınan vakıflarla kamu yararına çalışan dernekler ifadesi kaldırıldı ve Diyanet Akademisi de kapsam içine alındı. Bu değişiklikle artık kamu arazileri, eğitim faaliyetleri ve yurt yapımı gerekçesiyle isteyen herkese tahsis edilebilecek.
Yurtlardaki Yatak Kapasitesi ve Boş Yatak Sayısı
MEB’e bağlı yurtlardaki 524 bin 537 yatak kapasiteli pansiyonlarda 284 bin 34 yatak doluyken, 240 bin 503 yatak boş durumda. Ülkedeki 4 bin 588 özel yurtta ise 277 bin 5 yatak boşken, 168 bin 807 yatak dolu durumda.
Protokollerle Tarikat, Cemaat ve STK’lar Arasında İşbirliği
MEB, vergi muafiyeti hakkı verdiği tarikat, cemaat ve STK’larla protokol yapıyor. Özellikle eğitim arazilerinin tahsisi konusunda kamu yararına çalışma şartı aranmıyor. Bu durum, tarikat ve cemaatlerle siyasi yapıların işbirliğini artırıyor.
Kamu Arazi Tahsisinin Eleştirileri
Eğitim uzmanları, kamu arazi tahsisinin belirli kesimlere peşkeş çekilemeyeceğini vurguluyor. Yurt ihtiyacının gerçek olduğu ancak MEB’e bağlı yurtlarda yüzbinlerce boş yatağın bulunduğu belirtiliyor.
Örneğin Üsküdar’da Yaşanan Tahsis Skandalı
Özellikle Üsküdar’da Nakşibendi Tarikatı’na bağlı bir vakfa tahsis edilen arazide, ilk başta eğitim amaçlı yapılan izinlerin morg, ameliyathane, spa gibi alanlara evrildiği örnekler veriliyor. Bu durum, kamu arazilerinin ne amaçla kullanılacağı konusunda endişelere neden oluyor.