Eğitim ve Öğretimde Üniversitelerde Önemli Artışlar Gözlendi
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2023 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporunu yayınladı. Yapılan değerlendirme, üniversitelerin “eğitim ve öğretim”, “araştırma-geliştirme”, “proje ve yayın”, “uluslararasılaşma”, “sürdürülebilirlik” ve “topluma hizmet ve sosyal sorumluluk” kategorilerindeki katkı ve gelişmelerini değerlendirdi.
YÖKSİS İzleme Kriteri Modülü üzerinden elde edilen verilere göre, bu yıl 74 farklı gösterge kullanılarak yapılan değerlendirmede özellikle eğitim-öğretim kategorisinde üniversitelerin önemli gelişmeler kaydettiği görüldü. İşverenlerin mezunlardan memnuniyet oranı yüzde 78 olarak belirlendi ve üniversite mezunlarının ortalama 6,4 ayda işe başladığı tespit edildi.
Sosyal Sorumluluk Projeleri ve İşbirlikleri Arttı
Üniversitelerde yürütülen sosyal sorumluluk projelerine öğrencilerin katılımı da 2022’de yüzde 74,6’dan yüzde 83’e yükseldi. Ayrıca 132 üniversitede öğrenciler tarafından 7 bin 900 endüstriyel-sektörel proje gerçekleştirildi ve 29 bin 342 öğrenci teknoloji alanında projelere katıldı.
Doktora Öğrencileri ve Akademik Başarı
2022’de çift ana dal ve yan dal yapan öğrenci sayısı 177’ye ulaştı. Bunun yanı sıra doktora öğrencisi sayısı da 8 bin 815’ten 11 bin 290’a yükseldi. Ayrıca öğrencilerin araştırma geliştirme süreçlerine katılımı da değerlendirmeye alındı ve 16 bin 809 öğrenci çeşitli yarışmalara katıldı.
Bilimsel Yayınlar ve Patent Başvuruları
YÖK, üniversitelerin bilimsel üretimlerini ve araştırmalara katılımlarını da analiz etti. Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan yayın sayısı ortalama olarak 246’ya çıktı ve endeksli dergi ve kitaplarda ulusal işbirliği ile yayımlanan yayın oranı yüzde 52,9 olarak belirlendi. Türk üniversitelerinin dünya çapındaki etkisi de en yüksek yüzde 10’luk dilimde atıf alan yayın sayısının artmasıyla gösterildi. Üniversiteler, ayrıca 2022’de 2 bin 415 patent, faydalı model veya tasarım başvurusu yaptı.
Uluslararasılaşma ve Sürdürülebilirlik
Uluslararasılaşma kategorisinde uluslararası öğrenci sayısının 260 bin 316’ya yükseldiği ve 1434 uluslararası doktoralı öğretim elemanının görev yaptığı belirlendi. Sürdürülebilirlik açısından üniversitelerin doğayla uyumlu faaliyetleri de analiz edildi ve enerji verimliliği ve su tasarrufu konularında yatırımlar yapıldığı t