Güneş Sistemi’ndeki Asteroitlerde Su Keşfedildi
Güneş Sistemimiz, gezegenlerden aylara kadar farklı nesnelerin bir koleksiyonunu içerir. Uzun zamandır, Güneş’in etrafında dönen 1 milyondan fazla asteroitte bulunan suyun buharlaştığı düşünülüyordu. Ancak SOFIA kızılötesi teleskopundan elde edilen verileri kullanan yeni bir araştırma, Iris ve Massalia adlı asteroitlerin yüzeyinde su keşfetti.
Iris ve Massalia Asteroitleri
Milyonlarca asteroit arasında, çapı 199 kilometre olan Iris, diğer asteroitlerin yaklaşık yüzde 99’undan daha büyüktür. Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında, Güneş’e ortalama 2,39 astronomik birim uzaklıkta döner ve bir yörüngeyi tamamlaması 3,7 yıl sürer. Massalia ise 135 km çapında ve Iris’e benzer bir yörüngeyi paylaşır.
Asteroitlerin Bileşimi
Güneş Sistemi’ndeki asteroitler, bileşim ve yapı açısından biraz farklılık gösterirler. Güneş’e daha yakın bölgelerde, buz içermeyen silikat asteroitler daha yaygındır, ancak daha uzaklarda buzlu asteroitler daha sık görülür.
SOFIA’nın Keşifleri
SOFIA, Ekim 2020’de Ay’da da su keşfetmişti. Güneybatı Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Anicia Arredondo, asteroitler üzerindeki suyun hacmi ve yaygınlığıyla ilgili spektral çizgilerin gücüne dayanarak, asteroitlerdeki suyun Ay’da bulunanlarla uyumlu olduğunu doğruladı. Suyun hem minerallere bağlı olduğu hem de silikatlar tarafından absorbe edildiği görüldü.
Sonuç
Güneş Sistemi’ndeki su dağılımını tam olarak anlamak için daha fazla analiz yapılması gerekmektedir. Ancak bu araştırma sonrasında ekip, daha fazla bilgi edinmek için daha gelişmiş optiklere ve daha iyi bir sinyal/gürültü oranına sahip James Webb Uzay Teleskobu’nu kullanacak.