Yenilebilir İnsülin Kapsül Şeklinde Alınabilecek
Sidney Üniversitesi ve Norveç Arktik Üniversitesi’nden bilim insanları, yaptıkları çalışmada yenilebilir insülin geliştirdi. Araştırma sonuçları, bilimsel dergi Nature Nanotechnology’de yayımlandı. Yenilebilir insülin, kapsül formunda ya da bir parça çikolatanın içine nano-taşıyıcılar yerleştirilerek vücuda alınabilecek.
İnsülinin Hızlıca Hedef Bölgelere Ulaşılması Mümkün Olacak
Arktik Üniversitesi’nden Profesör Peter McCourt, bu yeni yöntemin, insülinin vücudun acil ihtiyaç duyduğu bölgelere hızlıca ulaşmasını sağladığını belirtti. Şırıngayla alınan insülinin tüm vücuda yayıldığını ve istenmeyen yan etkilere neden olabileceğini söyleyen McCourt, bu yeni yöntemle insülinin hedef bölgelere daha doğru bir şekilde ulaşabileceğini ifade etti.
Nano-Taşıyıcılarla Mide Asidi ve Sindirim Enzimlerinin Etkisi Önleniyor
Mide asidi ve sindirim enzimlerinin insülini parçaladığı ve vücudun ihtiyaç duyduğu yerlere ulaşmasını engellediği bir sorun bulunmaktadır. Ancak yapılan araştırma sonucunda geliştirilen bir kaplayıcı sayesinde bu sorun ortadan kalkmaktadır. Bu kaplayıcı sayesinde insülin, karaciğere bozulmadan ulaşabilmektedir. Kaplayıcının sadece kan şekeri yükseldiğinde aktif hale gelen enzimler tarafından karaciğerde parçalandığı belirtilmektedir.
Yeni İnsülin Yöntemi İnsanlar Üzerinde Denenecek
Araştırmayı öncülük eden Sidney Üniversitesi’nden Nicholas J. Hunt, bu yeni yöntemin kan şekeri yükseldiğinde hızlı bir şekilde insülin salgılanmasını sağladığını belirtti. Ayrıca kan şekeri düşük olduğunda insülin salgılanmadığını da söyledi. Yeni insülin yöntemi, solucanlar, fareler, sıçanlar ve babunlar üzerinde yapılan testlerden olumlu sonuçlar alınması üzerine, 2025 yılından itibaren insanlar üzerinde de denenmeye başlanacak.